Tärkeää tietoa huoltajille nuorten päihteidenkäytöstä
Lapset ja nuoret näkevät päihteitä arkisissa elinympäristöissä, kuten kaveripiirissä, kotona, kaduilla, mainoksissa ja netissä. Niihin todennäköisesti törmää, vaikka kotona ei päihteitä käytettäisikään. On tärkeää keskustella päihteistä lasten kanssa ylläpitääksesi avointa keskusteluyhteyttä ja tietääksesi mikä on lapsesi suhtautuminen niihin. Tutustu alla oleviin tietoihin ja vinkkeihin -nämä asiat jokaisen huoltajan on tärkeä tietää.
Päihteiksi lasketaan alkoholi, tupakka- ja nikotiinituotteet, huumeet sekä muut päihdyttävät aineet ja lääkkeet päihtymistarkoituksessa. Nuoren elimistö, kuten hermosto ja aivot, kehittyvät vielä, joten päihteiden aiheuttamat terveyshaitat ovat nuorelle moninkertaiset aikuiseen verrattuna. Päihteet aiheuttavat myös riippuvuutta. Päihteisiin liittyvät haitat on syytä ottaa vakavasti ja päihteiden käyttöön puututtava varhaisessa vaiheessa. Päihteiden käyttö on yhteydessä mielenterveysongelmiin, ja esimerkiksi kannabiksen käyttö nostaa huomattavasti riskiä psykoosiin sairastumiselle.
Nuorten keskuudessa yleisimmin käytettyjä päihteitä ovat tupakka- ja nikotiinituotteet, alkoholi ja kannabis. Jo alakouluikäisillä voi olla ensimmäisiä päihdekokeiluja, yleisimmin sähkötupakkaa eli vapea. Vape ei ole haitaton, vaikkei se sisältäisikään nikotiinia. Kaikkia vapen haittoja ei vielä tunneta, mutta niistä on löydetty ainakin syövälle altistavia aineita, jopa lyijyä, ja lisäksi sen käyttö ärsyttää hengitysteitä. Kaikki nikotiinipitoiset tuotteet ovat haitallisia ja aiheuttavat riippuvuutta.
Myös lääkkeitä käytetään jonkin verran päihtymystarkoituksessa nuorten parissa. Bentsodiasepiinit (bentsot) ovat rauhoittavia lääkkeitä, jotka on tarkoitettu lyhytaikaiseen käyttöön vain lääkärin ohjeen mukaan. Säännöllisesti käytettyinä ne aiheuttavat riippuvuutta. Bentsoja on liikkeellä myös laittomasti. Usein bentsoja käytetään yhdessä alkoholin kanssa, jolloin lääke voimistaa alkoholin vaikutusta. Sitä käytetään myös yksinään päihtymistarkoituksessa. Vääränlaisella käytöllä on monia haitallisia vaikutuksia ja seurauksia, kuten pahoinvointi ja hengityslama. Myös ADHD-lääkkeiden kanssa on syytä olla tarkkana, sillä myös niitä käytetään päihdetarkoituksessa ja välitetään eteenpäin.
Miksi nuori kokeilee tai käyttää päihteitä? Syitä on monia: nuori voi hakea päihteistä apua vaikeiden tunteiden, kuten surun, ahdistuksen tai jännityksen, sietämiseen. Nuoruudessa erilaisten riskien otto lisääntyy. Myös porukkaan kuuluminen ja sosiaalinen paine ovat keskeisiä syitä päihdekokeiluille. Salliva ilmapiiri päihteitä kohtaan kotona altistaa myös päihteiden käytölle. Päihteitä tarjotaan some-alustoilla, joten niitä on nykyisin helposti saatavilla.
Mistä voi päätellä, että nuori käyttää päihteitä? Ensimmäiset päihdekokeilut eivät välttämättä paljastu millään tavalla, mutta säännöllisen käytön myötä alkaa näkyä vaikutuksia nuoren elämään. Koulumenestys voi romahtaa ja selittämättömät poissaolot lisääntyä. Kotoa voi kadota tavaroita tai rahaa, ja rahan tarve muutenkin kasvaa. Mielialat voivat vaihdella yliaktiivisuudesta apaattiseen, voi ilmaantua väsymystä ja vuorokausirytmi sekoittua. Kaveripiiri saattaa vaihtua uuteen, usein vanhempiin kavereihin. Nuori saattaa menettää mielenkiintonsa harrastuksiin. Kun huoli herää, apua on saatavilla esimerkiksi kouluterveydenhoitajalta tai lapsiperheiden sosiaalipalveluista. Tukitoimien tarkoituksena on turvata lapsen ja nuoren tasapainoinen kehitys.
Vinkkejä huoltajille:
-
Tue nuoren itsetuntoa. Muistuta, että päihteistä on aina lupa kieltäytyä, ja omien arvojen mukaan toimimisesta voi olla ylpeä. Harjoitelkaa yhdessä, miten päihteistä kieltäydytään rohkeasti.
-
Suhtaudu mahdollisiin päihdekokeiluihin vakavuudella. Alaikäisen päihteiden käyttöä ei tule hyväksyä, sillä jo laki kieltää alaikäisten päihteiden käytön. Lain tarkoituksena on suojella kehittyvää lasta ja nuorta. Myös päihteiden välittäminen alaikäiselle on aina kiellettyä, vaikka välittäjänä olisi oma vanhempi.
Syksyisin terveisin,
Siun soten mielenterveys- ja päihdepalvelut & Ehkäisevä päihdetyö
Offentligt, till lärare, till studerande, till personalen, till vårdnadshavare och för direktionen