Varhaiskasvatuksen ja opetustoimen järjestäminen mahdollisten sähkökatkojen aikana

Kaupungin tiedote koskien varhaiskasvatuksen ja opetustoimen järjestämistä mahdollisten sähkökatkojen aikana.
Ohjeistukset käydään kouluilla läpi oppilaiden kanssa kevätlukukauden käynnistyessä.

Poikkeuksellinen tilanne sähkömarkkinoilla aiheuttaa epävarmuutta sähkön riittävyyteen. Varaudumme tulevaan talveen ja mahdollisiin sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin myös päiväkodeissamme ja kouluissamme. Lieksan Kiinteistöt oy.n saaman tiedon mukaan mahdollisten sähkökatkojen päivittäiset ajankohdat  ovat aamuisin/aamupäivisin n. klo 06-11, 14-17 ja klo 22:n jälkeen. Ajankohdat voivat kuitenkin muuttua valtakunnallisen ja alueellisen tilanteen mukaisesti.

Saadun ennakkotiedon mukaan sähkökatkot eivät koske Lieksan kaupungin keskustan ja Kolin keskustan (koulu mukaan lukien ) alueita, joten kaupungin päiväkodit ja koulut eivät kuulu suunniteltujen sähkökatkojen alueeseen. Perhepäivähoitoyksiköiden tilanne selviää myöhemmin.

Sähkökatkoksista pyritään ilmoittamaan sisäisellä tiedottamisella ja Lieksan kaupungin verkkosivuilla etukäteen. Tietoa välitetään Wilman, Daisyn ja/tai sähköpostin kautta  koteihin, mikäli tietoa sähkökatkoksista saadaan riittävän ajoissa.

Sähkökatkoksenkin aikana toiminta päiväkodeissa, perhepäivähoidossa ja kouluissa pyritään toteuttamaan normaalin päivärutiinin mukaisesti normaaleine alkamis- ja päättymisajankohtineen. Henkilökunta varautuu mahdollisiin sähkökatkoksiin suunnittelemalla etukäteen, miten toiminta ja oppitunnit järjestetään ilman sähköä.

Sähkökatkosten aikana tulee kiinnittää erityistä huomiota turvallisuus- ja hygienia-asioihin. Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitoksen antaman tiedon mukaan WC:t ovat sähkökatkojen aikana käytössä normaalisti. Sama koskee käyttöveden toimintaa, jonka osalta annetaan tarkemmat ohjeet myöhemmin.

Lieksan kaupungin ruokahuoltopalvelut on varautunut ruuan valmistuksessa sähkökatkojen takia tuleviin ongelmiin mm. yhteistyöllä soppatykkejä hallinnoivien yhdistysten kanssa. Varavoiman käyttömahdollisuutta valmistuskeittiöllä selvitetään.

 

Sähkökatkoksiin varaudutaan seuraavasti:

-yksiköihin hankitaan taskulamppuja

-yksiköihin hankitaan varavirtalähteitä henkilökunnan työpuhelimien lataamista varten

-yksiköihin varataan kanistereita juomavettä varten

-yksiköihin hankitaan käsidesiä keskitetysti puhtauspalveluiden kautta
 

Mikäli sähkökatkos tulee varhais­kas­va­tus­päivän aikana, se voi vaikuttaa mm. seuraavilla tavoilla: 

 

Mikäli sähkökatkos tulee koulupäivän aikana, se voi vaikuttaa mm. seuraavilla tavoilla:

Sähkökatkokset voivat tulla aamulla pimeän aikaan. Normaali aamuinakin, jolloin katu- ja liikennevalot toimivat, on tärkeää, että kaikki kävelijät ja pyöräilijät käyttävät heijastimia ja pyöräillessä myös etu- ja takavaloja. Erityisen tärkeää tämä on silloin, jos koko matka on pimeänä. 

Myös varhaiskasvatuksessa lasten tuontiin ja hakemiseen varatut pysäköintipaikat saattavat olla pimeitä, mikä edellyttää kaikilta suurta varovaisuutta. Lapsia ei pidä päästää kulkemaan itse yksikön pihalta lähdettäessä tai sinne tultaessa, vaan turvallisinta on kulkea aikuisen ohjauksessa. Riittävän suuret ja hyvin näkyvät heijastimet tai heijastinliivit ovat tarpeen.